Wat is het Succes van Apple en Tesla?

Het antwoord? Design. Je hebt er niets aan een effectieve elektrische auto te maken die er uitziet als een blokkendoos. Niemand koopt hem, mensen associeren zich met de producten en kleding die ze gebruiken. Het zegt iets over jou. Daarnaast is bijvoorbeeld een Tesla erg goed en slim ontworpen, niet alleen het uiterlijk maar ook de functionaliteit. Het maakt indruk, blijvende indruk. Het geeft bij het gebruiken van het product een prettige ervaring en wordt er een een positieve emotie aan gekoppeld. Dit zorgt ervoor dat je het product wilt hebben en nog eens wil gebruiken, en nog eens en nog eens… Positieve gebruikerservaring.

“Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works.” Steven Jobs

 

Neem eens het voorbeeld van DELL computers. Experts vinden het geweldig dat je ze zelf kunt samenstellen en dat de prestaties erg goed zijn in verhouding met de prijs.

Vorm in je gedachten een beeld van de nieuwste DELL desktop computer… Heeft u hem in gedachten? Ziet u hem voor u? Eerlijk gezegd lukt het mij ook niet. Hoe dat kan? Dell computers zijn generiek, hebben geen eigen gezicht, vallen niet op. Ze voeren hun taak erg goed uit maar maken buiten dat ene feit weinig indruk. 

Denk eens aan de iMac van Apple… Juist die, dat mooie zwartomrande scherm op een voetje met dat aluminium. Duurder dan een Dell dat wel, maar zeg nou zelf; het ziet er wel een stuk begerenswaardiger uit. Een iMac doet zijn werk goed, naast dat hij er mooi uitziet is de gebruikservaring erg prettig. Een doordacht en goed uitgevoerd ontwerp. Aan de buitenkant ziet hij er sympathiek uit en als hij is opgestart en je ermee werkt ervaar je dezelfde plezierige gebruikerservaring. 

Beide computers doen het werk, maar als je de keuze hebt tussen deze twee dan zijn een heleboel klanten bereid meer te betalen voor de iMac van Apple dat is de kracht van design.

Van beide voorbeelden krijg je aan de buitenkant van het product een positieve indruk die wordt bevestigd bij het gebruik van het product. De buitenkant zegt iets over hoe goed het product werkt en presteert, het maakt indruk, wekt verwachtingen en de binnenkant maakt die verwachting ook waar.

Design zorgt ervoor dat de boodschap overgebracht wordt dat het product prettig in gebruik is. Design ‘verkoopt’. En verdient zichzelf dus terug!

(Photo by Wesson Wang on Unsplash)