Mensen denken in beeld

Ik hoorde het toevallig deze week in een podcast; ‘mensen denken in beelden’. En toen dacht ik; Inderdaad ja…. Als ik aan Hawaï denk, zie ik wuivende palmen, witte stranden en een blauwe zee, niet de letters H, A, W, A, Ï. Woorden komen dus minder goed over dan een beeld.

Grote merken zijn zich daar al sinds jaar en dag van bewust, die weten ook dat ze invloed kunnen hebben op het beeld wat ‘men’ bij het bedrijf heeft. Beeldvorming. Het continu communiceren van het beeld dat je wilt dat je klanten van je hebben. Altijd. Overal. Net zolang totdat de klant het beeld gaat overnemen. Het engelse woord voor beeld is dan ook ‘image’.

Natuurlijk begint dat met een goed product of dienst. Als ondernemer ben je, als het goed is, continu aan het schaven en verbeteren aan het product of dienst die je levert. Er wordt geïnvesteerd om sneller en beter te kunnen leveren. Opleidingen gevolgd en of personeel geworven om je diensten aan te scherpen. Kortom ondernemen is verbeteren, innoveren. Uiteindelijk heb je je product of dienst verbeterd maar dan? Je potentiële klant heeft nog steeds dat oude beeld bij jou en zolang je daar niets aan doet zal dat heel erg langzaam veranderen.

Veel bedrijven en organisaties zijn zich er niet bewust van het feit dat het beeld wat ze van zichzelf hebben anders is dan wat de potentiële klant heeft. ‘Ik heb toch een goed product/dienst? Ik heb er veel in geïnvesteerd!’ Dat klopt, de kwaliteit is er vaak maar als de klant het niet ‘ziet’ gaan ze toch naar de concurrentie. Met innovatie alleen kom je er niet. 

Het is dus slim iemand in te huren die het juiste beeld van uw onderneming, organisatie of bedrijf weet vast te stellen en gereedschappen kan leveren om dat juiste beeld naar buiten te brengen. Deze laatste stap is vaak het ondergeschoven kindje. Vaak is hier geen budget voor, dat is immers opgegaan aan die nieuwe machine, die dure opleiding of de nieuwe toevoeging aan het team. ‘Moet ik nu weer geld uitgeven?’ Jazeker! Klanten denken in beeld en die hebben nu het verkeerde beeld van uw bedrijf.

Een van die gereedschappen is bijvoorbeeld een (ver)nieuw(d) logo en/of huisstijl. Dit laat zien dat het bedrijf in beweging is, verandert, moderniseert en het product of dienst heeft aangepast. Je hebt direct invloed op het nieuwe beeld dat je de klant in zijn hoofd wil leggen. Overal op alle kanalen wordt dat nieuwe beeld gecommuniceerd en bevestigd. Klanten zien de vernieuwing, hernieuwen het beeld dat ze van uw organisatie hebben en als de beleving van de klant (het product dienst) aansluit bij het beeld dat ze hebben dan zit u goed. De omzet zal stijgen en binnen de kortste keren heeft u de investering in een nieuw ‘beeld’ terugverdiend. Het is bewezen dat de juiste uitstraling van een bedrijf omzetverhogend werkt want mensen denken nou eenmaal in beeld en je krijgt immers maar één kans om de juiste indruk te maken…

Vragen of advies? Neem gerust contact met me op, ik om graag langs.