Gemeente Apeldoorn
Opdracht: Onderzoek of het logo van de Gemeente Apeldoorn moet worden aangepast en doe een voorstel voor een duurzame doorontwikkeling van de huisstijl. Rekening houdend met het beperkte budget wat de gemeente ter beschikking heeft.
Onze Aanpak: Het oude logo hinkte op twee gedachten; strak, statisch, ouderwets en; vloeiend, organisch en ‘in beweging’. Als onderdeel van de doorontwikkeling van de huisstijl adviseerde Balyon het ‘Digitale logo’ van de Gemeente Apeldoorn als basis te nemen en te restylen. Door een weldoordachte subtiele typografische aanpassing aan het logo werd maximale impact bereikt. Het nieuwe logo nodigde uit tot een nieuwe huisstijl en er werd een vorm en lijnenspel ontwikkeld die nauw aansloot bij het beeldmerk.
Het Logo
In het oude logo was er een conflict tussen beeld- en woordmerk. Enerzijds zijn er de organische en vloeiende vormen van het ‘blad’, anderzijds de strakke letter. In deze toepassing, naast de organische vorm van het beeldmerk, geeft deze combinatie een gedateerde uitstraling. Het oude logo hinkt hierdoor op twee gedachten; strak, statisch, ouderwets en; vloeiend, organisch en ‘in beweging’. Als onderdeel van de doorontwikkeling van de huisstijl adviseerde Balyon het logo te aan te passen en deed een voorstel daarvoor.
In het nieuwe voorstel werd een moderner lettertype voorgesteld met een meer open karakter. De vormen sluiten beter aan bij die van het beeldmerk en met een paar kleine aanpassingen aan de stokken was het een naadloos geheel. Met een vorm en lijnenspel dat nauw aansluit bij het beeldmerk, verdwijnt het conflict uit het logo en krijgt het een groener en eigentijdser karakter. Precies waar Apeldoorn met de naar toe wilde.
Dit alles werd bereikt door een relatief simpele aanpassing met grote invloed. Hierbij is het formaat en de verhouding van het logo gelijk gebleven. Zodoende is het dus eenvoudig te implementeren in reeds bestaande communicatiemiddelen.
Het voorstel van Balyon werd in een Europese aanbesteding gekozen uit de 88 inzendingen.
De Huisstijl
Voor de vormgeving van communicatieuitingen van Apeldoorn is een basis ontwikkeld die een sterk herkenbare stijl garandeert, maar die tevens ruimte biedt aan creatieve en onderscheidende middelen voor projecten die een eigen gezicht behoeven.
Vormentaal
De huisstijl was opgezet met de gedachte dat meerdere bureaus op eenvoudige wijze de huisstijl zouden moeten kunnen hanteren met behoud van creatieve invulling. Geen strak harnas dus maar een set met regels waar flexibel mee omgesprongen kan worden. Dit uit zich in de vormentaal op basis van layers (lagen). De vormentaal van de layers garandeert herkenbaarheid èn biedt ruimte aan creatieve en onderscheidende middelen voor projecten die een eigen gezicht behoeven.
Layers
De layers zijn secundaire huisstijl elementen die samen met het logo, de kleur en de typografie de huisstijl vormen. Opgebouwd uit vormen van het beeldmerk passen ze mooi in de vloeiende en organische stijl. De layers zijn zodanig opgezet dat ze een vaste positie op de y-as hebben maar geen vaste positie op de x-as. Ze kunnen dus redelijk vrij verschoven worden binnen bepaalde grenzen. Zo dient het witte vlak altijd 1/3 of 2/3 van de hoogte van de media te bedekken de keuze hiervoor wordt afgelaten aan de vormgever van het desbetreffende project. Omdat de layers op alle uitingen van de Gemeente Apeldoorn gebruikt zullen worden op de cover is het dus eenvoudig om voldoende variatie in die uitingen te kunnen aanbrengen. Huisstijlregels star hanteren zal snel leiden tot ‘huisstijl-moeheid’ maar met deze ingebouwde vrijheid kan de huisstijl flexibel worden toegepast. Hieronder een korte indruk van de mogelijkheden met de layers, genomen uit de presentatie van het huisstijl concept.
‘Balyon had niet alleen het beste concept neergelegd, en uitstekend meegedacht met de Gemeente Apeldoorn, maar ook nog eens verreweg het meest uitgewerkt plan ingeleverd’
Duurzaam
Door de introductie van één duidelijk herkenbare stijl met daarbinnen voldoende ruimte voor variatie werd de nieuwe huisstijl breed ontvangen binnen de organisatie. Naar buiten toe kon de Gemeente zich verantwoorden dat zij geen geld hadden verspild aan een totaal nieuw logo door een groot en bekend bureau. Sterker nog, de invoering van de nieuwe stijl ging een besparing opleveren door een aantal versies van het oude logo te schrappen en het aantal formaten en uitingen te herzien. Doordat de kern van de oude identiteit gehanteerd bleef was er ook geen investering nodig om de nieuwe identiteit naar buiten toe te benadrukken en kon de nieuwe stijl gefaseerd worden ingevoerd waardoor er geen restanten van oude huisstijldragers hoefden worden weggegooid. Kortom winst op alle terreinen.
Na de introductie kwamen uit verschillende richtingen van de organisatie geluiden ‘dat zij ook zo’n mooie publicatie’ wilden.
Magazine
In een eerste pilot opzet werd er getest of de medewerkers van de Gemeente Apeldoorn behoefte hadden aan een traditioneel personeelsblad. Dit zogenaamde nulnummer werd goed ontvangen en natuurlijk werd ook hier de huisstijl op toegepast en uitgevoerd. Het maken van een magazine is een geheel andere discipline dan dat van een huisstijl maar gelukkig heeft Balyon ook hier haar sporen reeds verdiend. Het vormgegeven format werd zo succesvol dat er binnen de organisatie meerdere keren gevraagd werd ‘iets vergelijkbaars’ te ontwikkelen voor andere doeleinden.